Pennun koulutus

Missä vaiheessa olette aloittaneet pennun koulutuksen kisoihin tähtäävällä saralla? Tiedän leikin varjollahan tässä mennään mutta tavoitteellinen leikki ja oikean tekemisen meininki olisi kiva handlata jo pienestä pitäen. Me olemme päässeet maahan, istumaan ja katseita olemme harjoitelleet. Suurimmaksi osaksi sanastoa olemme kehitelleet, pissille, syömään, aitaukseen, tänne ja se kuuluisa ei saa. Yllättävän äkkiä sana varasto kehittyy kun muistaa yhdistää tekemisiin sanat ja multahan se luonnistuu, ihme höpöttäjä kun olen.

Hyvin nopeasti myös oppi odottamaan pienen hetken ruokaansa istuallaan ja ennen kuppiin ei kosketa. Samalla harjoitellaan odota käskyä katselemalla isojen ukkojen ruokailua ja käskyllä saa mennä tiskaamaan ukkojen kupit. Kuinka teillä ? Vinkkejä ? Ideoita ?

Kommentit

 1. Mä sanoin Linkistä, ettei se vuoden ikään osannut mitään muuta kuin istua käskystä arjen perusjuttujen lisäksi. Kun arki oli sujuvaa, oli aika siirtää sujuvuus ja toimiminen treeneihin. Liikkis kyllä kävi kentällä leikkimässä ja opetteli, että siellä tehdään asioita. Lähinnä leikkiä + käsky ja siitä leikkkiin uudelleen. Aktiivisuutta tarjoavalle koiralle oli helpompi lähteä kouluttamaan häiriötä pois, kun se tiesi jo, että kentällä ollaan vain me kaksi omassa kuplassa. Toki vanhemmiten olen unohtanut tätä vahvistaa ja pientä häiriöherkkyyttäkin on esiintynyt.

  Oikeastaan mitään tokoon viittaavaakaan ei kunnolla tehty ennen vuoden ikää. Taisi hikisesti osata tulla sivulle? Tai ainakaan niin, että oltaisiin muille muuta esitetty :''D

  VastaaPoista
 2. Hikisesti tulla sivulle :D Juu kiitos, leikin varjollahan mekin. Kuitenkin kuulee kuinka vuoden ikäiset tokoilee jo kisoissa, kuinka se on mahdollista? Haluisi todellakin lapsuuden, mutta voihan sitä kikkaila kivasti ja tuo ukko on erilainen ku vaiks Jalo, sitä oikeesti ainakin nyt hotsittaa ja ruoka on pop :D Ja tuleehan tässä todellakin kaikki arjen jutut, hihnailut, ohittelut eli niille täyspaino :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän kritisoin niitä ihmisiä, jotka laitaa jo ysikuisen kokeisiin. Me käytiin tekemässä möllit, kun Linkki oli 1,5v, eikä me oltu koirakkona todellakaan kypsiä siihen haasteeseen vielä. Joissain toisissa käsissä se saattaisikin olla jo jossain EVL:ssä kisaamassa. Mutta mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa on?

   Mun mielestä koiran pitää saada olla pentu, ja lähinnä se ensimmäinen vuosi on humputelua mielentilan kanssa ja siinä, että kentällä on kivaa ja arki sujuu. Tosi monta juttuahan voi alkaa pohjustaa jo pentuiässä. :D Riippuu miten kukin ottaa sen vakavamielisenä treeninä.

   Poista
  2. Juu leikin varjolla, kauheen nopeesti tuntuu oppivan :) Humputtelua ja nautiskelua ♥

   Poista
 3. Ihan tajutonta, kuinka nopeasti koirat vaan oppii. Meillä ei tähdätä kisoihin, mutta koulutetaan kyllä muuten mm. odottamaan lupaa ennen kuin saa syödä tai pääsee ovesta sisään/ulos. Lisäksi juurikin tuota katsekontaktia. Harjoitellaanko teilläkin katsekontakti siten, että otetaan käteen nami ja suoristetaan käsi pitkäksi sivulle ja koitetaan sitten saada pennun katse siitä namikädestä omistajaan? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin tehdään katsekontakti alussa ja kun se on helppoa vaikeutan viemällä namikäden vaiks selän taakse :) Olen myös koittanut jutella kovasti esim pissille toimii ja ulkona tehdään melkein heti, syömään, ei mene alkavat hahmottua jo kivasti, ihan tajutonta :) Ulos mennessä meillä kusee,kolme ku kaahaa niin annan mennä :)

   Poista
 4. Me aloitetaan perusjutuista heti kun pentu on kotiutunut. Eli suhde ohjaajaan, kodin säännöt, käydään mahdollisimman paljon erilaisissa paikoissa ja erilaisilla alustoilla, nähdään paljon erilaisia ihmisiä, syötän pennun liikkuvasta kädestäni jolloin se samalla saa kropan käyttöharjoituksia (ympyrää molempiin suuntiin yms.). Pyrin näyttämään pennulle kaiken jo pienestä pitäen, niin ei sitten isona tulisi tilannetta, että koepaikalla tai siinä lähellä on jotain uutta ja outoa häiritsemässä. Erilaisiin ympäristöihin tottuneelle koiralle, jolla on hyvä suhde ohjaajaansa, ja joka osaa leikkiä ihmisen kanssa, on helppo sitten vanhempana lähteä rakentamaan niitä liikkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, alustoja tuo ei pelkää, töissäkin hiippailee vaiks minkälaisilla rapisevilla alustoilla. Samalla menee rohkeesti edellä pimeään kellariin :D Olen yrittänyt pitää tunnin päivässä töissä ihmisiin tottumassa. Kädestä tulee makupalat, mutta tarttee tehostaa liike ratoja, kiitos :)

   Poista
 5. Kiva seurailla näitä pennunopetusjuttuja, vaikkei uus pentu ookaan meille ajankohtainen asia, vaan vielä joku kaukaisen tulevaisuuden haave. Kirjoittele ihmeessä lisää ihan kaikkia peruskoulutus/sosiaalistusjuttuja eli kuinka teillä opetellaan "kunnon koirakansalaiseksi". :) Meillähän meni pennun kouluttelut vähän miten sattuu aikoinaan, kaikki kouluttelu ku oli aivan uutta, joten sitäki suuremmalla innolla koitan oppia muiden touhuista jotain. Erityisesti noi kontaktihommat kiinnostaa hirveesti, edellä mainitusta syystä. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Hei kuule mulla on jo kolme, kyllä sulle yks vois mahtuu :D Yritän juu laitella kaikkee, ois itellekkin sillai päiväkirja ja todella onneks tein Nipasta ja Jalostakin jotain, voi sitten tarkistaa kun ihmisen muisti on niiiiin lyhyt :)

   Poista
  3. Piti laittaa vielä että sun pitäs nähdä pikkunen, saatas reeni reffit aikaan :)

   Poista
  4. Ei mahu, kerrostaloon. Eikä niinkään sen oleskelutilan takia, vaan se pissakakkaralli kerrostalossa on niin totaalista tuskaa, etten ihan heti uudestaan siihen ala. :D Ja niin pitäis nähä. Sovitaan jotain ihan tässä lähiaikoina. :)

   Poista
 6. Juu jos jaksasit vaikka maakeskeen körytellä 💙

  VastaaPoista
 7. Me taas aloitetaan ihan heti koulutus, siis muutkin kun perusasiat. Tapoja on monia, mutta oma mottoni on, että nuorena se on vitsa väännettävä ;) Ruuti ei saa juuri koskaan ruokaa kupista, vaan aina se tekee töitä ruokansa eteen. Käytännössä siis ruoka aikana se esimerkiksi ajaa helpon jäljen tai syö turvotetut naminsa imuttamalla. Tästä on mielestäni ollut iso hyöty, Ruutilla on ihan uskomaton halu tehdä töitä. Pentu oppii siinä missä aikuinenkin koira, ja asioita kannattaa lähteä rakentamaan heti pienestä pitäen - pennun ehdoilla. Tietenkään pieniltä ei juuri paljoa voi vaatia, eihän niiden keskittyminenkään ole samaa luokkaa kuin aikuisten. Ja vaikka siis meillä kaikki aloitettu heti, se ei tarkoita että pennulle opetetaan kaikki liikkeet nihkeästi kertalaakilla alusta loppuun. Ehkä tämä on enemmänkin pohjustusta tulevaa varten, vaikka tietty pennun kehittyessä tehtäviä voi ja saakin vaikeuttaa. Maltti on kuitenkin valttia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen miettinyt tuota ruoka asiaa mutta olen liian laiska :D ja höveli antamaan ruokaa muualta kuin kupista. Annan pienen tehtävän kuitenkin ennen ruokakuppia, istuminen maahanmeno tai katse. Mekin tehdään lähinnä leikin varjolla ja yhdistelen sanoja, kaikkein tärkeimmän tänne käskyn kanssa yritän olla tarkka, mutta nyt jo pelottaa vauhti millä lähtee juoksemaan kauemmas :( Entä sulla?

   Poista

Lähetä kommentti

KIITOS VIESTISTÄSI ♥