Minäkö näyttelyyn

Näyttelyt kenelle ne sopii ja mitä niistä hyötyy ? Voisin miltei sanoa että kaikille, ainakin kokemuksena kerran elämässä.  Vaarana on tosin koukkuun jääminen, fiilikseen ja tunnelmaan. Ei riitä lähellekkään että raahat niskoittelevan koirasi halliin täynnä melua ja ääniä. Koiraa on harjoitettava huolellisesti jo pienestä pitäen. Useat harjoitteet toimivat myös arkipäivän haasteissa koiran joutuessa vaikkapa eläinlääkärin vastaanotolle. Tuomarin on pystyttävä esteettömästi tutkimaan koiraa että koiran hampaita. Lisäksi koiran olisi myös hyvä olla mahdollisimman paikoillaan tutkimisen ajan. Niin siinäpä haastetta. Hyvin harjoitetulle koiralle tämä ei tuota vaikeuksia.
Lähdetään kuitenkin liikkeelle aivan alusta. Sinulla on koira, sinulla on tavoite. Jos mahdollista käy tutustumassa näyttelyihin paikan päällä. Ime tietoa ja ei ole lainkaan häpeä kysellä kokeneemmilta. Paikalliset koirakerhot järjestävät myös näyttely kursseja ja ne ovat oivallinen pohja rakentaa tulevaa. Myös useisiin kesällä järjestettäviin näyttelyihin saat viedä koirasi paikan päälle turistina. Asian voi tarkistaa  näyttelyn järjestäjältä ilmoituksesta.
Me olemme alkaneet pohjustaa tulevaa jo pentuna kaikkien kohdalla. Hampaiden tarkastelua, oikean asennon opettelua ja ravaamista. Jokaisella rodulla on omanlaisensa kriteerit niin näyttely asennosta kuin esittämisestä ja näistä on hyvä ottaa etukäteen selvää. On myös erilaisia näyttelyjä jotka saattavat poiketa toisistaan huomattavasti. Saksanpaimenilla kennelliiton että omat erkkarit, joissa vaatimus taso on jo huomattavasti korkeampi. Erkkareissa koirasi esittää yleensä handleri ja koira luovutetaan harjoitettuna/lämmitettynä esittäjälle. Itse joudut erkkareissa yleensä toimimaan avustavassa roolissa. Koira on saatava ravaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Hyppivä pomppiva koira ei todennäköisesti sijoitu kovinkaan korkealle. Olen myös sitä mieltä että jokaisen olisi hyvä edes sen kerran hakea koirastaan rakennearvostelu. Se palvelee ei vain omistajaa vaan myös koirasi kasvattajaa.
Kaikissa näyttelyissä voit esittää koirasi itse tai käyttää avustajaa.  Yleensä koira on esiintyy paremmin toisen esitettävänä. Koira on huomattavasti valppaampi ja loistava handleri osaa kaivaa koirastasi parhaimmat puolet esiin. Parhaiden puolien esiin kaivamiseen on myös monta kikkaa kuin myös huonojen häivyttämiseen ja se vaatii jo runsaasti kokemusta.

Näyttelyjä valitessa oikea osoite on kennelliiton näyttely kalenteri. Kv eli kansainvälinen kaikille roduille, ryhmänäyttely tietyille roduille ja erikoisnäyttelyt yhden rodun edustajille. 
Jokaisen ilmoituksen takaa löytyy ilmoittautuminen , tuomari esittelyt ja paikka missä näyttely järjestetään. Ilmoittauminen kannattaa suorittaa ajoissa koska joskus nopea toiminta alentaa maksua. Ja ilmon mennessä ohi on enää turha yrittää saada koiraansa kehään. Ole tarkkaavainen.

Näyttelyä ennen koira pestään sekä harjataan. Mielellään päivä pari ennen että turkki ehtii laskeutua. Näyttely paikalle kannattaa ottaa mukaan vesikuppi, kampa, kakkapusseja, vettä ,nenäliinoja, hakaneula numero lapun kiinnitykseen ja koiran näyttelyhihna sekä kaulain. Sujauta reppuun vielä iloinen mieli ja mahdollisimman löysä pipo.
Näyttely arvostelun noutaminen


Mitä positiivisemmin itse käyttäydyt esittäessäsi koiraasi sen paremman vaikutelman annatte. On koiria jotka syttyvät kehään mennessä ja nauttivat esiintymisestä täysin rinnoin. Myös päinvastoin keljulla kohtelulla . Esiintyminen tuomarille on teidän yhteinen hetkenne jota varten olette harjoitelleet. Nyt on aika nauttia ja jos kaikki ei mene ihan just suunnitelmien mukaan ensi kerralla on varaa petrata.

Onnea kaikille sertien metsästykseen ja jos oikein näyttely kärpänen pääsee puraisemaan tie muotovalioksi on auki. Sisukkuutta ja kovaa harjoittelua tämäkin laji vaatii kuten kaikki kisaaminen. Ehkä pian huomaat että olet saanut tukun uusia ystäviä, kokemusta, fiiliksen jota on vaikea edes sanoin kuvailla. Tavataan näyttelyissä.

Kommentit

 1. Meillä Ringo käy tällähetkellä ainoana näyttelyistä, koska Fito on jo niin monet käynyt ja sertit on jo haettu ja iisa on vielä todella kesken. Ringoa käytän näyttelyissä koska se tykkää siitä ja hyvin se on oikeastaan pärjännytkin. Ringoa on ihana esittää kun se on aina niin innoissaan kehässä etenkin kun näkee että mulla on pallo taskussa niin tuijottaa sitä kuin patsas :D
  Toisten koiria tulee mulla kans esitettyä, pääasiassa noissa sakemanni ja bc kehillä mutta tulee mulla juostua monien muidenkin rotujen kehillä :D

  VastaaPoista
 2. Meillä Aapo todella alottanut "uransa" ja Jaloa mietin pariin kesän
  näytelmään. Niilon ura oli melko lyhyt. Tuo on ihanaa kuulla että tykkää
  koska se heijastuu niin koko esiintymiseen. Noista muiden koirien esittämisestä
  saa varmaan ihan uudenlaista varmuutta saatika muiden rotujen. Todella oot aktiivinen :)

  VastaaPoista
 3. Mä en tykkää näyttelyistä, joo kiva paikka nähdä tuttuja mutta se touhu, öh.. Vaikka Rockyn kanssa onkin jonkin verran niistä juostu, tosin itse olen tainnut esittää koiran kerran tai kaksi. Toinen kerroista oli vissiin sellainen, kun esittäjä ei saanut koiraan mitään kontaktia ja se huusi mun perään, siksi tuolla tuloksissa on yks H. :D Muuten on kasvattaja aina esittänyt, kun sen auktoriteetti riittää tuolle koiralle ja mun kanssa se innostuu vaan liikaa..

  Ikinä koskaan, en ole kumpaakaan koirista treenannut nly varten, koska ei vaan riitä mielenkiinto, suoraansanottuna ei kiinnosta. Nuo on silti molemmat ollut ihan luonnon lahjakkuuksia eikä uskois etten päivääkään tai minuttiakaan ole treenannut niitä tota tarkotusta varten.

  VastaaPoista
 4. Olen huomannut joo että niistä joko tykkää tai sitten käy vaan hakemassa ehkä
  just sen yhden tuloksen. Mä jotenkin tykkään :) Silti mä oon sitä mieltä ettei
  luonnonlahjakkuus riitä ylemmille palleille ;) Koira saattaa pärjätä ihan hyvin
  kylmiltään/vahingossa mutta ne hienon hienot esittämis taidot niin koiralla kuin
  omistajalla ovat kovan työn takana :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

KIITOS VIESTISTÄSI ♥