Liikutteko

Idean tekstiin lohkaisin saksanpaimenkoira sivustolla esitetystä kysymyksestä. Mitä harrastatte koiranne kanssa ja onko nykyinen saksanpaimenkoira lihaksiton edestä. Varmasti joskus näinkin, mutta kavereiden päivityksistä päätellen kaikki puurtavat koiriensa eteen valtavalla innolla. Entä mikä on oikea kohtuullinen määrä liikuntaa aktiiviselle voimakkaalle paimenelle?

Omasta mielestäni satunnainen nurkan takana hihnassa pyyhkäisty lenkki ei todellakaan ole riittävä. Vahva koira tarvitsee varsinkin pentuna luuston kehittymiseen runsaasti vapaana olevaa juoksentelua. Se ei mene siitä rikki vaan vahvistuu.
Samalla lailla aikuisen terveen koiran on myllättävä hangessa, juostava sielunsa kyllyydestä väsyn rajoille saakka, kiipeiltävä kallioilla, maastoissa, hypittävä runkojen yli ja mieluusti usein viikossa. Hihnalenkit ovat vähän kuin rekvisiittaa, ylimääräinen mauste ellet nyt satu olemaan kuntoilu hullu kympin lenkkeinesi.  Tänään koska en pystynyt päästämään vieläkään Aapoa hankeen varpaan kynnen tervehtymisen takia sidoin kaksi vahvinta vyötärölle valjaat puettuina ja mentiin haipakkaa pitkin metsäteitä. Voin sanoa että väsyimme ja Niilo sai rallatella omaan tahtiin.

Meilläkin Nipan luusto nivelrikkoineen asettaa rajoitteita ainoastaan hyppyjen suhteen muuten en varo miehen menemisiä. Menköön juoskoot niin kauan kun jaksaa ja on jaksanut jo 8,5 vuotta. Ikinä en rajoittaisi kuin satunnaisen vamman vuoksi eläväistä paimenta. Siksi pieni hiipivä omatunto tulee toisinaan korvan taakse kuiskuttelemaan, muistitko mennä, liikuttaa, mitä siinä telkkaa tuijotat, mutta huoleta vaiennan äänen koska tiedän tehneeni parhaani. Päivittäinen liikunta noudattaa suunnilleen tunnin hihnailua, parin tunnin vapaana oloa minimissään ja päälle pissitykset, reenit ja leikit ! Entä teillä?Kommentit

 1. Heh, tää on asia josta aina tasasin väliajoin koen huonoa omaatuntoa, ja todennäkösesti ihan turhaan.
  Harrastan itse juoksemista ja Viski on mukana kun ne neljä-viisi juoksulenkkiä viikossa tehdään. Sen lisäksi kävelyt ja hengailut päälle. Lisäksi meillä on hehtaarin verran tässä Viskillä vahdittavaa tonttia, ja saa siinä ihan vapaasti kulkea ja mennä. Mutta silti joskus tulee tunne, että onko tämä siltikään riittävää. Sit mietin niitä koiria jotka päivästä toiseen ovat omalla pihalla narun nokassa ja totean että oikeastaan taidan huolehtia tuosta omasta koirastani ihan hyvin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui ku vastaan teille myöhässä anteeksi :) Joo hehtaari pihaa meilläkin tosin nyt jäällä. Jotenkin vaan tykkään viedä lenkeille ja aivan ohittelemme ne narun päässä haukkuvat maalaiskoirat, ikävää. Mutta kyllä me kuule viiän tarpeeksi :)

   Poista
 2. Itse olen sitä mieltä, että myös pienten rotujen pentujen tulisi saada temmeltää mahdollisimman paljon vapaana epätasaisessa maastossa - rodun ominaisuudet muistaen (esimerkiksi chihua ei kannata viedä kallioiseen maastoon). Minun on jotenkin vaikea uskoa, että remmilenkit väsyttäisivät koiraa juuri ollenkaan. Koira kaipaa luontaista toimintaa ja pääkopan aktivointia.
  Olet kyllä ihailtavan aktiivinen koiriesi kanssa. Ja huonoa omatuntoa on turha potea, jos silloin tällöin laiskottaa. Koiratkin tarvitsevat joskus laiskoja päiviä (ei tarkoita, että täysin aktiviteettittomia). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo parasta on viipottaa vapaana ja itsellekkin nautinto kuvailla ja hengailla, jaloa saa kuitenkin pitää hieman silmällä, kyllä se tulee mutta tekee sellaisia yksinäisiä pyrähdyksiä omin päin lenkin aikana :)

   Poista

Lähetä kommentti

KIITOS VIESTISTÄSI ♥