Lääkitään..kö

Seuraavaan aiheeseen innoitteen sain meikkipussistani. Kyllä kuulitte oikein. Sillä tuo valkoinen, helmi koristeltu pussukka sisältää lääkkeitä. Sieltä löytyy buranoiden ja omien antibioottien lisäksi hurjasti koirien lääkkeitä. Combonkin lääkkeitä sieltä vielä löytyy. Siitä lähdetäänkin kolmio retkelle. Ajatelkaa kolmiota jonka ylimmässä sakarassa on koiran terveys, alhaalla toisessa sakarassa ruokinta ja viimeisessä sakarassa lääkkeet. Yleensä kun koiran terveys pettää yleisin aiheuttaja on allergia, vatsa oireet ja erilaiset selittämättömät kutinat.
Tästä valutaan mäkeä alas lääkäriin ja yleisin mitä epämääräisissä oireissa käteen jää on juurikin lääkkeet. Kortisonia, antibioottia ja myös kipu lääkkeitä. Vaikutuksen hälvennyttyä noustaan taas ylös terveys sakaraan ja pian valutaan jälleen alas.
Minä olisin jo koukannut pikapikaa ruokinta sakaraan ja alkanut etsiä syitä ja seurauksia. Kuinka valtava vaikutus ruokinnalla kuitenkin on. Tällä en tietenkaan tarkoita vakavia sairauksia. Ne on hoidettava lääkkeillä, leikkauksilla, mutta joissain tapauksissa synty mekanismi kyseiseen sairauteen saattaa juontaa juurikin ruokinnasta.
Se pussi tosiaan sisältää erilaisia kipu lääkkeitä sekä antibiootteja. Lääkkeitä jotka olen huolinut ja maksanut mukaani, mutta jättänyt käyttämättä. Koiran ontuminen ei mielestäni ole ensisijainen antibiooteilla hoidettava sairaus. Kortisonia välttelen viimeiseen asti. Kipulääkkeitä annan tarvittaessa.

Ja missä vaiheessa alettiin koiran sairastuttua hoitokeinona käyttämään nappuloita? Loppu elämän " lääkitys " hoitavilla papanoilla. Minä en aivan ymmärrä, mutta eihän minun toki tarvitsekkaan.
Heitän ilmaan ajatelman että mahdollisimman moni ottaisi haasteen vastaan ja bloggaisi omasta suhtautumisestaan koirien ruokintaan, lääkkeiden käyttöön ja mitä olette havannoinneet muuttuneen, jos olette muuttaneet jotain oleellista koirienne ( tai kissojenne ) vaihtuneessa lääkityksessä/ruokinnassa.


Kommentit

 1. Minä olen maksavikaiselle koiralle syöttänyt diagnoosin jälkeen koko sen loppuelämän (4,5 vuotta) juurikin näitä "lääkenappuloita", joilla koiran oireilu (yletön juominen ja sitä myöten virtsaaminen) ja kohonneet maksa-arvot pysyivät kunnossa. Koiran myöhemmät terveydelliset ongelmat johtuivat täysin muista syistä kuin maksasta tai teollisen "kuivalääkeruuan" syöttämisestä. Kyllä, koiran olisi saattanut saada oireettomaksi myös jollain luonnollisemmalla ruokavaliolla, mutta koiran voidessa "lääkeruualla" hyvin, en halunnut ottaa riskiä ja alkaa kokeilemaan, jatkuuko sama vointi omatekoisilla ruuilla vai ei.

  Minulle on suoraan sanottu erään ihmisen toimesta, että tapatan sairaan koirani syöttämällä sille "teollisia mömmöjä" (näinhän ei siis todellakaan tapahtunut), myös muita hienovaraisempia vihjailuja olen kuullut. Kuitenkaan näilläkään henkilöillä ei ollut antaa ohjeita muunlaiseen ruokintaan, joka varmasti pitäisi koirani yhtä terveenä, kuten tuo maksavikaisten erikoisruoka teki. Eikä heidän mieltään liikuttanut lainkaan se mielipaha, mitä minulle, ihmiselle, jolla oli se sairas vanha koira ja jolle oman koiran paras todellakin on tärkeä asia, aiheuttivat asiattomilla kommenteillaan. Asioilla on aina puolensa ja puolensa, ja harvaan on yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia.

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän että kirjoitus aiheuttaa närääkin ja keskustelua ja näin pitääkin olla. Loistavaa että olet saanut koirasi voimaan paremmin. Itse olen niin henkeen ja vereen luonnollisen ravinnon kannalla, niin omissa syömisissäni kuin koirienkin ja koskaan ei tietenkään ole yhtä totuutta. Mutta minulle suositeltiin myös kissan kohdalla aikoinaan nappuloita maksa vaivoihin, no emme toteuttaneet suositusta ja kissa siirtyi luonnollisempaan ravintoon ja vointi parani useiksi vuosiksi ♥

  VastaaPoista
 3. Tää on niin arpapeliä, tämäkin. Ravintoaineiden tarpeisiin vaikuttaa niin monia asia, että se ruoka mikä sopii yhdelle, on toiselle totaalisen väärä ja voi aiheuttaa vaikka ja mitä. Meillekin edesmenneelle maksavaivaiselle suositeltiin nappulaa, mutta kun kyseessä oli allerginen koira, en siinä kohtaa lähtenyt edes kokeilemaan, tuleeko nappuloista oireita. Mentiin siis luonnonmukaisella, jolla koira pysyi pirteänä loppuun asti, vaikka sairaus väistämättä pahenikin.

  Nappuloissa sinänsä on se hyvä puoli, että niissä ravintoaineet on vakioitu tietylle tasolle. Joten jos löytyy sille omalle koiralle täydellisesti sopiva nappula, niin eikun vaan. Raaka vaatii vähän perehtymistä sekä ruokinnan ja koiran jatkuvaa tarkkailua. Itse syötän raakaa ja nappuloita menee harvakseltaan. Jos koiraltani kysyy, kumman se valitsee, on vastaus empimättä liha. Se on saanut raakaa pikkupennusta lähtien eikä meitä vaivaa herkkä vatsa. Ruokia voi vaihtaa lennossa - asia jota en ole voinut kummallekaan aikaisemmalle ( puhtaasti nappulasyötetylle) koiralleni tehdä.

  Itse en ole joutunut koiriani juurikaan lääkitsemään, joten kokemusta ei juuri ole. Mutta ihmisten lääkitessä koiriaan jatkuvasti tulee mietittyä, että onko se enää sen koiran hyväksi, vai onko se vain, koska ihmiseen koskee niin paljon luopua siitä rakkaastaan... Onko sen koiran oikeasti parempi olla pökkyrässä kovista kipulääkkeistä vai sateenkaarisillalla. Olen vienyt koirani lopetettavaksi (omasta aloitteestani), tiedän miten kauhea paikka se on. Mutta mun oikeudentaju ei enää antanut pitää koiraa kärsimässä, vaikka se ulospäin täysin pirteä vielä siinä vaiheessa olikin. Miksi aina pitäisi odottaa niin kauan, että koiran huono vointi näkyy kauas. Se on kuitenkin eläin, joka peittää sairautensa/kipunsa viimeiseen asti.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, jaoit paljon ajatuksiani. Kun kirjoittaa ajatuksiaan on aina vaarassa loukata ja sitä en koskaan tahdo. Haluan ainoastaan tuoda esille omia ajatuksiani, tapaani elää ja katsella maailmaa. Kun Combon vein viimeiselle matkalle, minä vaan tiesin töistä tultuani että tämä on tässä, ei lääkitä enää, ei kokeilla, ei mitään, tämä on tässä ♥

  VastaaPoista
 5. Minäkään en tahdo loukata ketään. Mutta karu tosiasia on, että kirjoittipa melkein mistä hyvänsä, aina osuu jonkun arkaan paikkaan. Tahtomattaan. Minä puolestani tahdon jakaa mielipiteitäni ja saada aisoihin uusia katsontakantoja. Usein tulee esiin jotain, jota ei itse olisi keksinyt eikä tullut ajatelleeksikaan. Ja se on rikkautta. Siksi kannattaa ottaa se riski, että joku voi loukkaantua tekstistäsi ;)

  VastaaPoista
 6. Juuri näin ja ihan pliisua blogia on melkoisen tylsä lukea :) Itselle tulee jännä fiilis kun saanut ajattelemisen aihetta jonkun kirjoituksesta :) Ja en vedä hernettä nenuun !

  VastaaPoista
 7. En oikein tiedä mitä sanoa, ruokinnasta kun on kyse, mielipiteitä on monia ja joidenkin mielestä oma tapa on ainoa oikea. Kyllä, minäkin syöttäisin pelkkää raakaa, mutta tällä hetkellä ei ole enään mahdollisuutta täyspäiväiseen raakaruokintaan, siihen on tarkoitus kuitenkin palata jossakin vaiheessa. En myöskään koe tappavani koiriani syöttämällä niille nappulaa, edesmennyt sakemanni söi ikänsä nappuloita ja niitä kaupan halvimpia, silloin juurikaan ruokintaan ollut perehtynyt. Koira eli 13- vuotiaaksi, mieleltään oli yhä pentu, mutta takapää petti.

  Mitä tullaan lääkintään niin olen tehnyt sen päätöksen, että niin kauan kun Misu ei tarvitse jatkuvaa lääkitystä on sen paikka vielä meidän luona. Jos tilanne menee siihen, että koira tarvitsee päivittäin kipulääkkeitä tai mitä vain, ei se ole enään koiran arvoista elämää ja irti on päästettävä. Tällä hetkellä se on kuitenkin elämiloa täynnä oleva mummukoira. Vaikeita päiviä on välillä, muttei jatkuvasti, niitä päiviä ei ole edes joka kuukausi. Mutta olen varautunut myös siihen, että kun se päivä tulee, se tulee ryminällä. En ole kipulääkkeitä niin hirveästi loppujen lopuksi joutunut antamaan, kaikki on laskettavissa yhden käden sormilla. Tämä lääkintä ja koiran pois päästäminen koskee molempia koiriani nyt ja koiriani tulevaisuudessa. Irti on osattava päästää ajoissa, eikä pitkittää ihmisen itsensä takia. Tiedän miten hirveää se on, mutta se on ihmisen viimeinen palvelus koiralle.

  VastaaPoista
 8. En edes tarkoittanut että napukoilla syöttäminen olisi tuomittavaa, kummastelen ainoastaan sitä että nappuloilla lääkitään, esim allergiaa ja niveliä. Noissa tapauksissa olisi syntyperään puututtava. Ja lääkkeet koen itselle myös turhiksi joka niiskaisuun, sittenpähän auttaa antibiootit kun oikea tarve. Meillekin eläinlääkäri suositteli Niilon nivelille nappuloita ja Jalon aivan satunnaiseen rapsutteluun ( ei ihottumaa ) nappuloita ja tätä pohjaa vasten aloin kapinoida vastaan :) Ja pentuiän ruokinnan hoidan myös napukoilla, koska en tunne raakaravintoa tarpeeksi ( valitettavaa) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinlääkärit tuntuvat suosittelevan RC erikoisnappuloita lähes joka vaivaan... Mielestäni RC on muuten yliarvostettua kuraa, paljon halvemmalla saat parempaa sapuskaa. Mä syötän Misulle glukosamiinia, se auttaa. Muuten en syöttele sen ihmeempiä, en erikois ruokia tai muutakaan. Syö samaa ruokaa kuin Rocky. Täytyis kokeilla J&V:n nivelvalmistetta, onko mistään kotoisin, on ainakin huomattavasti halvempaa kuin tuo glokosamiini mitä oon M&M käyny kantamassa kotiin.

   Poista
 9. Ja kun muistas mitä se oli kun yks kaveri tilaa USASTA jotain glugosamiinia ja iso
  annos aivan paljon halvempaa. Niilo saa kuureittain, mutta en edes tiiä onko ollu apuja.
  Joskus halvemmat napukat ajaa täysin saman asian, ainakin Rc aikuisten sakuruoka, en edes sano ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

KIITOS VIESTISTÄSI ♥