Sosiaalistaminen

Koiranpennun sosiaalistaminen, mitä se on ja kuinka se tehdään. Tai oikeastaan kuinka minä sen teen ja asian näen. Ensinnäkin haen kokemuksia, riittävästi uusia juttuja, ihmisiä ja toisia koiruuksia. Olisi yritettävä muistaa kaikki ne asiat joita koira tulee kohtaamaan elämänsä aikana. Varsinkin mitä ja millaisia omat tapasi ja tottumuksesi ovat.  Niistä kannattaa ammentaa runsaalla kauhalla pieniä onnistumisia arkipäivän sekaan. Yleensä huonosti käyttäytyvä koiranpentu ei ole lainkaan huonosti käyttäytyvä vaan epävarma ja purkaa sen erilaisiin tihutöihin. Sosiaalistettu pentu virikkeineen ei kotosalla kaipaa kuin rentouttavaa unta.

Ensimmäisten kuukausien aikana pitää olla alati pienessä liikkeessä koska myöhemmin se palkitsee tai rankaisee. Meille on muodostunut vakio rutiinit näiden osalta. Me irtaannumme maalaisuudesta aika ajoin kohtaamaan kaupungin hälyt ja melskeet. Autoilemme, hisseilemme, etsimme ruuhkaisia paikkoja rautatieasemilta, kauppojen edustoilla, tapahtumista ym. Käymme porukka koirankoulutuksissa ja tapaamme muutoinkin myös muita koiria ohjatusti. Monasti riittää että pentu pystyy rauhassa katselemaan muita koiria.  Lenkeillä emme kohtaa nenäkkäin koskaan toisia koiria vaan yritämme ohittaa ne kauniisti sekä sujuvasti.

Reenailun aloitamme jo todella varhain neljän kuukauden iässä pienillä kivoilla jutuilla. Mitään liian vaikeaa ja monimutkaista emme tavoittele. Luomme kuitenkin pohjaa tulevaisuuden reeneille. Näyttelyissä ehdimme piipahtaa jo pentusena. Erilaisia tokopäiviä ja koulutustilaisuuksia kannattaa kalastella ahkerasti.
Ei pidä unohtaa arkipäivän rutiineja sillä rutiineista muodostuu niin koiralle kuin omistajalle tukiranka jonka varaan on helppoa tehdä elämän ikäinen luja suhde koiraan. Käytetty aika ennen vuoden ikää palkitsee omistajaansa monin verroin ja kauniisti käyttäytyvä koira on todellakin ilo katsella ja onni saada elämäänsä.


Yhteistyön tuoma voima todella näkyy ja valitettavasti myös sen puute. Itse olemme vielä matkalla ja uteliaina kohtaamme haasteita luomatta niistä paineita. Tärkeintä kuitenkin on pennun kasvusta nauttiminen ja sitä ei pidä hukuttaa ja tukehduttaa kohtuuttomiiin toiveisiin ja vaatimuksiin. Jokainen päivä on kuitenkin kallisarvoinen lahja.
                            Ps meillä ei ole lunta, kuva tämän talven yhdestä lumisesta päivästä
                                                 joulun saapumisen kunniaksi :)

Kommentit