Hei me luotetaan

Olen miettinyt paljonkin koiran luottamusta omistajaansa ja kuinka se ansaitaan ja kuinka se menetetään. Aapon kanssa touhuillessa olen huomannut luottamuksen vahvistuneen. Me olemme nyt sellaiset parhaat ystävykset. 
Aapo hakeutuu entistä herkemmin lähelle ja ottaa itsenäisesti kontaktia kutsuen tekemään jotain. Koiran elekieltä lukemalla ja ennakoimalla haluttuja asioita pääsee jo valtavan pitkälle esim reeneissä. Kannattaakin häpeilemättä hyödyntää kaikki koiran suunnalta tulevat merkit ja tarttua niihin kiinni. Vaikka edes pienen harjoitteen kera. Onnellisuus on taattu koirasi silmissä.

Itse suosin positiivistä vahvistamista ja huonon käytöksen huomiotta jättämistä. On liian helppo särkeä koira satuttavilla metodeilla mutta äärimmäisen vaikea palauttaa ansaittu luottamus. Meillä ei näitä ongelmia ole mutta luottamuksen suhteen olemme joutuneet hieman työskentelemään.  Itse olen kärsimätön ja koiran täyspainoinen kuuntelu on ollut hankalaa.   Yhteistyö rakentuu pitkälti luottamukseen ja se näkyy herkästi puutteena tai toimivana jatkumona reenien eteenpäin viemiselle.

Jäljellä en edelleenkään osaa lukea koiraani tarpeeksi hyvin mutta parannusta tapahtuu kaiken aikaa. Reeneissä huikein parannus on haistelun häviäminen. Enää ei tarvitse kuin satunnaisesti irrottaa tuoksuvasta maasta. Tämä helpottaa koulutusta äärettömän paljon. Me menemmekin kentälle autosta suoraan reenaamaan emmekä haistele emmekä pissaile laisinkaan. Emmehän työpaikallakaan vaeltele sisään ja ulos sattumanvaraisesti. Työ työnä vapaat erikseen.
Reenin jälkeen voin vapauttaa Aapon ja tämä on toiminut mielettömän hyvin. Voin kuljettaa Aapoa kentällä liikkeestä toiseen eikä tarvitse keskittyä kentällä pysymiseen. Siinä se pysyy vierellä ja kysyy mitäs seuraavaksi.

Uskoisin kun koiran fyysisestä kunnosta huolehditaan, ravinnosta ja aktivoinnista se kertaantuu luottamuksena. Ja se kaikkein tärkein koiraa saa ja pitää rakastaa ihan ehdoitta. Kiintymys ansaitaan hyvillä teoilla. Niiden saavuttamiseksi kun näkee hieman vaivaa niin lopputuloksena on ehdoitta, uskollisesti juuri sinuun kiinnittynyt koira. Sinun koirasi.

Loppuun tänäänkin ylitettiin koirakkona toisemme. Hyvää kohtaamista, onnistumisia ja pieniä virheitä joiden korjaaminen on lopulta helppoa. Leppoisa mukava reeni ilta josta riittää intoa seuraavaan kertaan.  Tykkään !  Menossa mukana oli myös Jalo syömässä jauhelihapihviä ja pitämässä omaa kivaa.
Kommentit