tiistai 16. syyskuuta 2014

Vakavasti ottaen

Usein olen miettinyt ruokaa ja sen eettisyyttä. Itse etupäässä kasviksia, kalaa ja hieman kanaakin syövänä joudun pohtimaan alituiseen koirien ruokailua. Mistä saisi koirille luonnon mukaista, eettisesti oikein kasvatettua lihaa .Mistä yleensä ruuista saa tietoa kuinka ne on tuotettu? Vauhtiraksu, Kennel-rehu..kuka tietää?

Kuitenkin pidän luonnon mukaista ruokintaa nappuloita huomattavasti parempana vaihtoehtona, ainoana. Barffi sanaa vierastan, koska eihän tarkoitus ole työntää koiraa lihaa ja luita täyteen. Muutoinkin pyrin omalla käyttäytymiselläni toimimaan mahdollisimman oikein niin kemikaaleja, lääkkeitä ja tätä ruokaakin kohtaan. Koiralle mahdollisimman vähän turhia antibiootteja noin niinkuin varalle, kipu lääkettä vain tarvittaessa ja itse en kepin nokallakaan koske kemikalio tuotteisiin jos niissä ei selvästi ole mainittu tuotteen olevan eläimillä testaamaton.

Mutta tuo ruoka tuottaa harmaita hiuksia. Suruakin ja päänvaivaa. Ehkä ummistan silmäni, säästellen lihaa ja kiitollisuudella vastaanottaen tietäen että koirilla on tarjolla laadukasta muonaa. Vai opettaisiko ne metsästämään ruokansa luonnosta?  Mutta minähän vastustan metsästystäkin. Tiedän mitä tässä kohtaa pitäisi ajatella. Mielipiteitä.
12 kommenttia:

 1. Aivan upeita ja syksyisiä kuvia! Varsinkin tuo ensimmäinen. Komeita herroja. ♥

  Pisti todellakin miettimään tuo kysymyksesi eettisesti oikein kasvatetusta lihasta... Selviäisiköhän myyjältä tai liikkeestä kysymällä, mistä liha on peräisin? Ja olisikohan esim. hevonen, lammas ja poro tuotettu eettisemmin kuin esim. kana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista :) Ajattelin kanssa soitella ja kysellä. Varmaankin hevonen olisi luonnonmukaisempaa, tuskin ne samanlaista kohtelua saavat kuin kanat, mutta
   jotenkin en pysty syöttämään :( Lammasta annan ja poroa pitkin hampain ja tastä
   syystä meillä ei ole ruhonosia, en kykene niitä käsittelemään.

   Poista
 2. Kiva huomata että joku muu pyörii samojen kysymysten äärellä.
  Meillä kans ruokitaan koira ja kisut raakaruoalla. Täänään taas nauroin aamulla, että tosi luonnonmukaista ruokaa annan kissalle, kun kupissa oli lammasta. Kuinka moni villikissa söisi lammasta...?! :D Kisut onneksi huolehtivat itse tuosta raakaruoan saannista luonnosta, mutta koira ei niin teekään. Ja mikä lopulta on sitä luonnonmukaista ja terveellisintä ruokaa koiralle.... Päänhän siinä sekaisin saa kun liian tarkkaan miettii....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuten alla kirjoitin tää on hirveen vaikeeta ihmisen elo kun sitä alkaa
   ajatella. Jossain luki että kun pelastat kodittoman eläimen puolasta ja ruokit
   sitä lihalla, niin mikä tässä pelasti ja kenet. Aika kärjistettyä, mutta näihin lauseisiin
   jään kiinni ja ajattelen. Mutta eihän me muuten voitaisi elää kun omia arvoja kuuntelemalla
   ja ihan vähän samalla maailmaa pelastaen.

   Poista
 3. Nämä on niin näitä... mielipidejuttuja. Minulle lihakarja on vain lihakarjaa. Niin kauan kun eläinten kasvatus ja tappaminen tehdään mahdollisimman paljon eläintä kunnioittaen, kaikki on minun mielestäni ok. Ihmisten hammaskalusto on minulle jo todiste siitä että meidät on luotu syömään myös lihaa, meillä on sekasyöjän hampaat.
  Minä metsästän, sukulaisistani löytyy metsästäjiä ja lihankasvattajia. Molemmat hommat voi tehdä oikein ja väärin. En hyväksy sitä että näitä toimia arvostellaan huonoimpien toimitsijoiden mukaan. Ihan sama kuin maailman paskin koiranomistaja määrittäisi kaikki koiranomistajat.
  Lihakarjan kasvatuksessa on paljon parannettavaa mutta hyvin paljon on viimeisten parin vuosikymmenen aikana tapahtunutkin.
  Itse pyrin syöttämään koirille (ja meille ihmisille) kotimaista lihaa. Esim eteläeuroopasta koirille tuotettava liha on raa'emman ketjun tulos kuin kotimainen. Myöskään laatu ei ole niin hyvää (esim suomalaisessa koirille tarkoitetussa hevosenlihassa ei ole niin paljoa luuta seassa kuin vastaavassa eteläeurooppalaisessa).
  Luomu taasen... noh, minulla ei ole varaa syöttää luomua. Ja näkisin mieluummin teollisen kasvatuksen kehittyvän oikeampaan suuntaan kuin luomun lisääntyvän. Se teollinen kasvatus on kuitenkin "massojen" syöttäjä eikä se totuus siitä koskaan muutu. Luomu tulee aina olemaan huomattavasti pienemmän piirin asia. Siksi luomun parantaminen on sivuseikka, teollisen tuotannon muutoksilla on todellista merkitystä.
  Elämä on valintoja. Jokainen meistä näkee ympärillään niin monia asioita joiden puolesta pitäisi toimia ja taistella. Kukin valitsee ne taistot jotka kokee tärkeimmiksi ja joihin kokee voivansa vaikuttaa. Eettisesti oikein kasvatettu liha... tämä ei ole minulle niin tärkeä kysymys että sen eteen taistelisin.

  Eräällä tasolla koiran omistajilta nämä tällaiset ajatukset ovat hiukan huvittavia. Koska jos ajatellaan oikein eettisesti ja luomusti ja niin poispäin... niin me emme pitäisi koiria lemmikkeinä lainkaan. Koko lemmikkiteollisuus (ruuat, tarvikkeet, lääkkeet, kylpylät, näyttelyt etc.) on luontoa erittäin paljon kuluttavaa täydellistä turhuutta, eikös ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja!! :) Vähän jo surkuhupaisasti naurattaa omat ajatukset.... ;)

   Poista
  2. Päräytitpäs pahankin tekstin vastineeksi ja juu ymmärrän pointtisi. Tänne maalle muuttaessani olen kauhistuneena kuunnellut kaupalla hirven metsästyksen aikoina juttuja, pistin sen tosta matalaksi ja sitten ryypättiin ! Minun pieni pääni ei vaan koskaan ymmärrä sitä juhla humua eläimen kuoleman vuoksi, anteeksi.
   Tiedän että niitä pitää vähentää jo liikenne kuolemien vuoksi, mutta taasen aitaa voisi rakentaa teiden varsille kiihtyvällä tahdilla ja sudet, en edes halua ajatella.
   Lihaan taasen, mistä siis tiedän ostaessani raakaruokaa että se varmasti on edes kotimaista, onhan vauhtiraksullakin tietyissä merkeissä belgialaista ja ne jätän suosiolla ostamatta. Luomua taas on hankala tänne tilailla.
   Mutta minä olenkin aina ollut ihan hirveä vastarannan kiiski, jolle jopa huoltoasemalla syöminen tuottaa kamalia valintoja. " Anteeksi onko tämä tonnikala salaatissa varmasti pyydetty vahingoittamatta delfiinejä? " Joo ja sitten ukkojen ruoka. Ehkä yritän elää kuplassani :) Kiitos mielipiteestä

   Poista
  3. Heh, vai kuplassa :D Jokaisella meistä on oma kuplamme. Mun kuplassa elelee " I, me and myself " ja aivan kaameita tappeluja asukkaiden välillä ;)

   Poista
 4. Heh.. Mä oon joka syksy täällä kanniskellu hirven jalkoja pakastimeen, karvoineen, sorkkineen päivineen ja koirille. Naapurin mettämieheltä ja ystävän koiran haukkumia hirviä, niitä meillä täällä joka syksy on. Viime vuonna aiemmin jo, kolari hirvi.

  Ja mä voin myöntää etten paljoo kiinnitä mistä liha on peräisin, kun kaupassa käyn ja nappaan ostoskoriin. Luomu, no ei todellakaan ole minulla varaa syöttää koirille eikä itsellenikään.

  Raakaruokinnalta oli koirat otettava pois, kun opiskelemaan aloin, ei vain pysty syöttämään tällä hetkellä opiskelijan tuloilla kahta koiraa pelkällä lihalla. Kumpa menisikin lihoihi alle 100€ kuukaudessa niin voisi taas siirtää takas raa'alle. Toki lihaa saavat nappuloidensa sekaan, mutta kun opiskelijan tuet on mitä on...

  VastaaPoista
 5. Noh voishan noi hirven lihat luomuks lukee, mutta en niitä kanniskele ja on multa kaupalla
  kysytty ostasinko, en. Mä kun siirryin mustin ruuista vauhtirksuun lasku hupeni huimasti, nyt meni 129 kolmen viikon lihoihin ja ehkä ylikin. Siinä on neut sun muut, sitten lisään kasvikset, hieman perunaa, riisii, leipää, munaa jne.

  Mä oon niin kauheen herkkis tyyppi ettei tosikaan, mutta näillä menään, ei näin vanhana oikein pysty muuttumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta luulet että lauantaina tapaat rollaattoria ja koiraa taluttavan naisen joka suihkii maalia näkemiinsä turkiksiin hataralla näollä :D

   Poista

KIITOS VIESTISTÄSI ♥